حکيم ارد بزرگ
حکيم ارد بزرگ از زبان خودش :
(فرگرد ارد ، کتاب سرخ)
ارد يک ايرانی است
کسی که دلداده ميهن و مردم سرزمين مادری خويش است
سخنان او دلدادگی های اوست.
شادی بر لب بام خانه ارد ننشست اما همواره برای همگان پيک شادی ، دوستی و مهربوده است.
آنچه او دوست داشت از او گرفته شد پس او ماند و مشتی سخن و دلی که ديگر در سينه او نيست.
آری ارد واژگانی شد به دهان همگان ، آدميان هزاردستان سخنان او شدند ...
او خود در زندان سرد تنهايی ...
تا کدام خنجر زهرآگين ، پرنيان تن و واژگان او را بشکافد و به اين داستان غم انگيز پايان دهد.
حکيم ارد بزرگ از زبان دوستداران او :
احمد شاه مسعود می گوید:
من و ارد [حکيم ارد بزرگ ایرانی] زاده یک سرزمين بزرگ هستيم.
بی نظير بوتو می گوید:
ما با کشورهای منطقه و بخصوص ایران ، اساطير ، فرهنگ و تاریخی مشترک داریم.
من هم همانند بزرگانی نظير "اقبال لاهوری" و "ارد بزرگ" تمایل دارم کشورهای ما براساس فرهنگ و ریشه های مشترک هر روز بيشتر از پيش به هم نزدیک شوند.
دکتر شبرنگ عطایی (پژوهشگر و محقق افغانستان) می گوید:
ارد بزرگ اسطوره عصر درعرصه وحدت دوباره فرهنگ والای پارسی درمنطقه است.پارسی زبانان امروز بيشتر از هر وقت بوجود شخصيت هایی چون ارد در ایران و شکوه شهيد گشته احمد شاه مسعود در افغانستان که دوست و همفکر ارد بزرگ بود ضرورت دارند .دولت ها و مردم فرهنگ دوست ایران باید نظریه های این دو شخصيت تاریخ عصر حاضر را در عمل پياده کنند.
فرزانه شيدا (ادیب و سراینده ایرانی مقيم کشور نروژ ونویسنده کتاب یازده جلدی بُعد سوم آرمان نامه حکيم ارد بزرگ ) می گوید:
« خویش » چيزی که انسان نيازمند آن در طول راه سفر عمر خویش است و در درون خود همواره در این باور زندگی ميکند که اميد و آرزو را می توان رنگی از حقيقت داد و بر اساس خواسته های زندگی خود گام برمی دارد و در راه سرنوشت انسان می
بایست فانوس وچراغی از سخنان *ارد بزرگ ,این عالم بزرگ اندیشه را در سياهی های دنيای ناشناخته ای که به شناخت آن نيازمندیم به همراه داشته باشد وحتی کلمه به کلمه ی آنرا به خاطر و دل بسپارد و هر کجا در جائی و منطقه ای از زندگی
دچار سستی و نا اميدی شد به مرور دوباره ی افکار و ایده های حکيم ارد بزرگ بنشيند چرا که تمامی این جملات طلائی و این پندهای زّرین به « در « معرفت انسانی ميدان خرد یک به یک , جنبه علمی و کاربردی ثابت شده ای را در علوم پایه زندگی
داراست و بر این اساس می توان « حکيم ارد بزرگ را اسطوره راه و اندیشه *»ناميد.
شکوهه عمرانی (فعال اجتماعی کشور سویيس ، شاعر و مترجم کتاب آرمان نامه ارد بزرگ به زبان فرانسوی) می گوید:
اندیشه ها و افکار ارد بزرگ بسيار متعالی است و اميدوارم روزی خواسته های وی در مورد همگرایی ، اتحاد و حقوق تاریخی به مرحله ی اجرا در آید و آنروز روز سربلندی و
غرور هر فرد ایرانی و وطن دوست خواهد بود و بازگشت ایران به عظمت و شکوه دیرین و بازیابی جایگاه واقعی خویش در دنيا . بسيار خوشوقتم که موفق به ترجمه ی بخشی از سخنان ارد بزرگ گردیدم.
اليان ایژن هير (رئيس انجمن هنری ارت کلوب و رئيس انجمن دفاع از منافع منطقه ی شامپل در شهر ژنو - کشور سویيس) می گوید:
در بين سخنان ارد بزرگ ، هنگامي که از صلح و هارمونی برای همگان صحبت می کند بيشتر بر دلم نشسته است.
نيما اسماعيل پور (شاعر ، پژوهشگر و مولف کتاب رهایی بی نقص) می نویسد:
بزرگمردی که کلامش از خردی ناب و خالص سرچشمه می گيرد و هميشه سعی دارد از زهدان هستی رازی تازه و با طراوت به دنيا آورد تا به ادراک آدمی تفکری درست و پویا هدیه کند که این خاصيت بزرگان تاریخ است نکتهء بسيار مهم در سخنان این بزرگوار این است که کمترین و یا شاید هيچ تناقضی در گفتار وی مشاهده نمی کنيم بی شک پشت پردهء این افکار پرسشگری های بسياری نهفته است که به گفته خود او پرسشگری حس کودکانه ای است که تا پایان زندگی باید همراهش داشت.آدمی تنها زمانی دربند رویدادهای روزمره نخواهد شد که در اندیشه ایی فراتر از آنها "در حال پرواز باشد . "ارد بزرگ "اندیشه پروازگر است جایی فرودش آوریم که زیبایی خانه دارد .
مسعود اسپنتمان (پژوهشگر و نویسنده کتاب ميهن نامه ی ارد بزرگ) می نویسد:
درباره ی اُرُد بزرگ، گفته ها بسيارند و ناگفته ها، بسيارتر
اُرُد بزرگ از آن دسته اندیشمندان است که ریشه های بالندگی ميهنی خویش را به درستی مي شناسد. سپس دل شما را نشانه گرفته و درست به همانجا مي زند. اُرُد شما را با آنچه از آن برآمده اید آشنا مي سازد، روانتان را با خاک ميهن می آميزد و دربرآیندی با آسمان آن، عشق به ایران را در هستی تان روان مي سازد.
اُرُد یگانه است؛ این گفته را باور دارم، به سادگی، چون اُرُد، دومی ندارد. او راهی را برگزیده که آميخته با اسطوره ها از زمان و زمين فراتر مي رود؛ و در این بی زمانی و بی زمينی، تردستی هایی مي کند که شعبده نيست.
اُرُد دلاورانه، ریش سفيدان را به جایگاه برین برمي کشاند و بر دیوانسالاران واپسگرا نفرین مي فرستد. او بيش از همه ی ما مي داند که باختری بودن و خاوری بودن با بهتر اُرُد بزرگ هنوز هست، ... بودن یکی نيست، که این را به تجربه و با کار دریافته است با ما می ماند و خواهد ماند، شاید تا هميشه؛ پس چه لزومی دارد که زیر تيغ تشریح،اندیشه ای چنان تنومند چون اندیشه های اُرُد را واکاویم و از پی و رگ آن نمونه برداریم. شاید بهتر باشد تا با او روان شویم و از چشمه ی زلال اندیشه اش، نهال خویشتن خویش را آبياری کنيم.




